TURECO Ekibi Yazıyor, Çiziyor

Blog

Güneş Enerjisi Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir? Sayılarla Güneş Enerjisi?

Güneş Enerjisi Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir? Sayılarla Güneş Enerjisi?

 

Bugün sizlerle gece ve gündüzü ayıran, dengeyi sağlayan ve yaşamı başkalaştıran bir sistemin etkileri üzerine güzel bir yolculuğa çıkacağız. Güneş sistemi nedir, nerelerde kullanılır? Hepsi ve çok daha fazlası için sayfayı minikçe kaydırmayı unutmayın. Keyifli okumalar.

 

Güneş Enerjisi Nedir?

Güneş Enerjisi Nedir?

Nüfus artış hızı, sanayileşme gibi çok farklı faktörlerin ortaya çıkması ile günümüzde ortaya çıkan enerji ihtiyacı gün geçtikçe artmaya ve bizler için bir sorun olmaya devam ediyor. Buna takiben fosil yakıtların sınırlı olması, yakılması sonucunda ortaya çıkan gazlar ve sera gazlarının dünyada oluşturmuş olduğu tahribatlar ve dünyanın güncel yaşam standartları... Hepsi ve çok daha fazlasını hesaba kattığımızda insanoğlu sürdülebilir, temiz kaynak arayışını uzun yıllardır sürdürüyor. Bu çalışmalar sonucunda yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgi ve projeler gün geçtikçe gelişmeye, desteklenmeye devam ediyor. Uzun vadede verimli, ucuz, sürdürülebilir ve çevre dostu olması ile de büyük bir gelecek yatırımı olarak hayatımıza girmiş bulunmakta. Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri de güneş enerjisi. Peki nedir bu bitmek tükenmek bilmeyen enerji? Güneş enerjisi; güneş ışınlarının özel paneller aracılığı ile toplanarak ısı ve elektriğe dönüştürülmüş enerji türüdür. İşin tekniğine daldığımızda ise; güneşin çekirdeğinde yer alan hidrojen gazının helyuma çevrilmesi şeklinde gerçekleşen füzyon olayı sonrası açığa çıkan ışıma enerjisidir. Bu enerjinin tamamı dünyaya ulaşmamakla birlikte bu kadarı bile insanoğlunun ihtiyaçlarını giderebilme noktasında büyük olanaklar sağlamaktadır. Ülkemizin güneşlik bölgelerinden olan Güneydoğu ve Akdeniz bölgesi başta olmak üzere, tüm bölgelerde yaygın bir şekilde kullanımı sağlanmanmaktadır.

 

Güneş Enerjisinin Avantajları Nelerdir?

 

Güneş enerjisi doğanın bize sunmuş olduğu sınırsız bir kaynak olarak pek çok avantajı da beraberinde getiriyor. Peki nedir bunlar?

  • Bol ve yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Sınırsız bir kaynak olması başlıca avantajları arasında yer almaktadır.
  • Temiz bir kaynaktır. Çevre kirliliğine sebebiyet veren herhangi bir atık, kirli gaz salınımı bulunmamaktadır.
  • Kullanım açısından kolay ve kullanışlı bir kaynaktır.
  • Uzun vadede bütçe dostu bir kaynaktır.

Güneş Enerjisinin Özellikleri Nelerdir?

Güneş enerjisinin kuşkusuz en önemli özelliği yenilenebilir bir enerji kaynağı olmasıdır. Biz dünyada olduğumuz sürece güneş enerjisi erişebilir olacak. Güneş enerjisinden karşılayacağımız enerji ihtiyacı ile birlikte elektrik faturamız düşecek, bütçemize iyi anlamda yansıyacaktır. Bu ürettiğiniz enerjiyi tarımda, sanayide; hayatınızın neredeyse her alanında kullanabilirsiniz. 

 

Sayılarla Güneş Enerjisi?

Güncel yaşam koşullarını göz önünde bulundurduğumuz takdirde büyük bir nüfus artışı, sanayileşme ve gelişim gösteren birçok farklı ölçekleri görmek mümkün. Bu noktada fosil kaynakların çevreye vermiş olduğu zarar, sınırlı olması gibi farklı noktalara daha öncesinde de değinmiştik. Peki ülkemizde ya da dünya koşullarında güneş enerjisinin seyri ne şekilde ilerlemekte gelin biraz da bu verileri inceleyelim.

Ülkemiz, dört mevsimi yaşaması ve bulunmuş olduğu konumu gibi farklı sebepler ile birçok yenilenebilir enerji kaynağını işleyebilir durumdadır. Yeni dünya düzeninde yenilenebilir enerji gelişime açık ve popüler bir sektör olarak büyük adımlar atmaya devam ediyor. Bu noktada elektrik üretimi  gibi geleceğe yönelik büyük projelerde bu dağılımları oldukça sık görmekteyiz.

Yukarıda görmüş olduğunuz verilerde Aralık ayı birincil kaynaklara göre elektrik enerjisi kurulu güç dağılımı yer almaktadır. Bu noktada yenilenebilir enerji kaynakları arasında üretilen elektriğin %6.95’i güneş enerjisinden sağlanmaktadır. Daha sürdürülebilir ve temiz bir yaşam için bu projeler desteklenmeye ve geliştirilmeye devam etmektedir.

 

Bu grafikte de görmüş olacağınız üzere yıl bazlı tahminlerde güneş enerjisin elektrik üretim konusunda kaplayacağı hacim bakımından uzman görüşleri çerçevesinde büyük ön görüler mevcut olup bu kapsamda gelişmeler devam etmektedir.

Son olarak ise bu tabloda da analiz edebileceğimiz gibi yıl bazlı değişimler incelendiğinde her yıl bu sektörün kazandığı önem, değişim ve gelişim herkesce büyük bir önem taşımaktadır. Dileriz ki gelecek çok daha yeşil, umut dolu ve sürdürülebilir olacaktır.

 

Güneş Enerjisinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Elektrik ve Isı Üretimi:

Yazımızın başlangıcından itibaren bahsettiğimiz üzere elektrik enerjinin üretilmesi noktasında güneş enerjisi çok büyük bir öneeme sahiptir. Ülkesel bazda düşünüldüğünde ihtiyaç duyulan elektiriğin belirli bir oranı güneş enerjisi ile sağlanırken elektriğin olmadığı evlerde, ulaşılamayan bölgelerde basit düzenekler kullanılarak elektrik ve ısı üretimi oldukça kolay ve kullanışlı.

Kışlık Tüketim Ürünlerinin Saklanması:

Güneş enerjisi, ürünlerin uzun vadede saklanması açısından büyük bir önem taşımaktadır. Ülkemizde özellikle yaz aylarında, güneş alan bölgelerde sık kullanılan bir yöntemdir. Yazlık meyve ve sebzelerin kış dönemi kullanılmak üzere kurutulmasına dayanan bir yöntemdir.

Ürün Yetiştiriciliği:

Özellikle tarımın yaygın olarak  görüldüğü bölgelerde güneş enerjisi oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Doğanın bizlere sunmuş olduğu imkanlardan biri de tarımsal faaliyetlerde yetiştiricilik olarak tanımlanabilir. Bu noktada güneş enerjisi kullanılarak tarımsal faliyetlerin sürdürülebilirliği sağlanmaktadır.

Cep Telefonları Bataryası:

Gündelik yaşantımızda iletişimin sürekli olarak sağlandığı cep telefonlarımızda yaşadığımız büyük bir sorun şarjın hızlı bir şekilde tükenmesi. Telefonlarımızı bu denli yoğun kullandığımız bir dönemde güneş enerjisinden faydalanarak cep telefon bataryalarının şarj edilmesi artık mümkün.

Trafik Lambaları:

Bugün trafik lambaları, trafik sinyal ışıkları, sokak lambaları, park ışıklandırmaları, park aydınlatmaları ve daha pek çoğu güneş enerji sistemlerinden yararlanır. Genelde akü, güneş paneli ve şarj kontrol ünitesi ile bu sistemi kurmak oldukça basit ve yaygın bir hale gelmiştir.

Uzay ve Uydu:

Güncel haberleri takip ettiğimizde uzay, uzayda yaşam ve çok daha fazlası için büyük bir yatırım, proje geliştirme döneminde olduğumuz söylemek mümkün. Artık yaşam dört duvar arasından çıkıp galaksilere uzanan bir yolculuk, bu yolculukta güneş enerjisi kullanılarak çeşitli sistemler geliştirilmektedir. Bu projeler 1950’li yıllara dayanmakta olup her gün daha yeni bir sistem ile karşımıza çıkmaktadır.

Hesap Makineleri:

Hayatımızda mutlaka bir kez hesap makinesi alıp hevesle onu kullandığımızı söylemek mümkün. Peki hiç aldığınız hesap makinesinin hala çalışmasına şaşkınlık duyduğunuz bir an oldu mu? Hesap makinelerinde güneş enerjisinin kullanılması, çok uzun ve eski yıllara dayanmaktadır. Bu yöntem bir bakımdan sürdürülebilirliğin de en güzel örnekleri arasında yer almaktadır.

Sıcak ve Soğuk Su üretimi:

Geçmişten günümüze bazı evlerin çatısında kullanılan paneller her daim dikkat çekici olmuştur. Peki işin sırrı ne? Daha önce de belirttiğimiz gibi güneş enerjisi paneller aracılığı ile toplanarak çeşitli alanlarda bizlere farklı kullanım olanakları sunmaktadır. Evlerimizde kullanmış olduğumuz sıcak ve soğuk su sistemleri de bunlara bir örnektir. Yanlış duymadınız, güneş ile soğuk su elde etmek mümkün 😊

Güneş Ocakları:

Özellikle kırsal bölgelerde, güneşin açık bir şekilde alınması sonucunda yansıtıcı maddelerin kullanıldığı kaplarda yemek pişirmek de mümkün. Fakat bu yöntem çok bilinmemekle birlikte Hindistan, Çin gibi farklı ülkelerde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.

Tüm bunlarla birlikte güneş enerjisi; tarımsal sulama faaliyetlerinde, temiz su üretiminde, güneş enerjili uçak ve araçlarda, sokak lambalarında, seracılık kapsamında oldukça farklı ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmaktadır. Kısacası güneş enerjisini her alanda görmek kaçınılmazdır.

Doğanın bizlere sunmuş olduğu, bizlerin de gelecek nesillere bırakacak olduğumuz en önemli kaynaklardan biri de güneştir. Üretmek, faydalanmak istenen her konuda güneş enerjisi bir kaynaktır. İşlemesini ve geliştirmesini bilmek ve öğretmek bu noktada en önemli olan şey desek, sanıyorum yanlış olmaz. Sizler de bu konuda var olan düşünceleriniz, projeleriniz ve bizlerle paylaşmak istediğiniz tüm detayları yorumlardan paylaşabilirsiniz. Keyifli haftalar 😊

 

Güneş Enerjisinin Önemi Nedir?

Güneş enerjisi yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Sınırsız bir kullanım ömrüne sahiptir. Fosil yakıtların kullanılması sonucu ortaya çıkan zararlı atık ve gazların çevreye vermiş olduğu tahribatı düşündüğümüzde ilerleyen süreçlerde insanlık için çıkmaz bir tablo oluşturmaktadır. Fakat yenilenebilir enerji kaynakları temiz bir enerji türüdür. Doğanın kendisinden gelen bu enerji temiz ve sürdürülebilir bir yapıya sahiptir. Tüm bunlarla birlikte kolay, kullanıma açık, uzun vadede bütçe dostu bir enerji kaynağıdır. 

 

Güneş Enerjisi Sanayide Kullanılır mı?

Güneş enerjisi kullanım alanları arasında tarımda, endüstride, günlük kullanım malzemelerinde ve enerji santrallerinde kullanılabileceği gibi günümüzde en çok binalarda tercih edilmektedir. Binalara kurulan paneller aracılığı ile güneş enerjisi elektrik, sıcak ve soğuk su üretimi gibi farklı alanlarda kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra gündelik yaşamda kullanmış olduğumuz hesap makineleri, saatler, cep telefonu bataryaları, ulaşım araçları gibi pek çok farklı alanda kullanımı mevcuttur.

 

Güneş Enerjisi Kurulumu Maliyeti?

Güneş enerjisi uzun vadede bütçe dostu bir kullanım sağlayan enerji türüdür. Güneş enerjisinin kullanılarak hazırlandığı sistemler genel itibari ile başlangıçta yüksek bir maliyet hacmine sahip olmakla birlikte ileriye dönük bakıldığında tasarruf sağlama noktasında oldukça avantajlıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bize Ulaşın

Tureco Elektrik Bakım ve Otomasyon Tic. Ltd. Şti.
Adres: Orhanlı, Derviş Sk No:24/1, Tuzla/İstanbul
Tel: 0850 840 90 14  -  Fax: 0216 504 2965
Whatsapp Çözüm Hattı: +90 530 128 1434