TURECO Ekibi Yazıyor, Çiziyor

Blog

1 KW Elektrik Kaç TL?

1 KW Elektrik Kaç TL?

            Elektrik günümüzün en elzem ihtiyacı olmakla birlikte, ücretli bir şekilde satın aldığımız bir enerji kaynağıdır. Çeşitli şekillerle elde edilen ve bizlere ulaştırılan elektriğe kullandığımız ölçüde ücret ödemekteyiz. 2021 yılı güncel elektrik fiyatı 1 kw elektrik ev için kullanım ücreti 0,4743 Türk Lirasıdır. Bu ücret ticarethaneler için 1 kw başına 0,7063 Türk Lirası olarak hesaplanırken, sanayi gibi işletmeler için ise 1 kw ücreti 0,648683 Türk Lirası olarak hesaplanmaktadır. Bunlar elektriğin dağıtım bedeli ve vergiler eklenmeden önceki ham kullanım ücreti fiyatlarıdır. Temmuz 2021 tarihi itibarı ile 1 kw elektrik mesken tarifesi için  vergiler dahil fiyatı 0,9156 Türk Lirası olarak hesaplanmaktadır.

Elektrik kwh ücretleri Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından belirlenmektedir. Elektrik kwh ücreti belirlenirken Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından bazı durumlar ve kriterler göz önünde bulundurularak bir fiyatlandırma yapılır. Bu faktörler genel olarak döviz, mevsimsel olarak kaynaklanan sebepler, elektrik üretim kaynakları gibi sebeplerdir.

Elektrik Faturası Nasıl Hesaplanır?

            Elektrik faturasını hesaplamanın bazı yolları vardır. En kolay ve etkili yolu, kullanılmış olan toplam elektrik tüketim miktarının, vergiler dahil olarak hesaplanmış olan kwh başına denk gelen elektrik fiyatı ile çarpılmasıyla elde edilir. Örneğin kullanmış olduğunuz elektrik kw miktarı 400 kw olsun ve vergiler dahil 1 kwh ücreti 0,9156 Türk Lirasıdır. Bu hesaba göre kullanmış olduğunuz 400 kw elektrik ile 0,9156 kwh ücretini çarptığınız zaman 366 Türk Lirası elektrik faturası ücretine ulaşmış olursunuz.

Elektrik Faturası Hangi Kalemlerden Oluşur?

            Elektrik faturası bazı kalemler ile vergilendirilebilir. Faturanız hesaplandıktan sonra bu kalemler ile oluşmuş vergilendirme ücreti de faturanıza yansıtılarak toplam tutar sizlere ödemeniz gereken tutar olarak yansır. Elektrik faturası kalemleri şunlardır; Aktif Enerji Bedeli, Elektrik Dağıtım Bedeli, TRT Payı, Elektrik Tüketim Vergisi, Enerji Fonu ve KDV.

Aktif Enerji Bedeli (Elektrik Tüketim Bedeli)

            Aktif enerji bedeli, ay boyunca kullanmış olduğunuz elektriğin herhangi bir vergilendirme eklenmeden önce net olarak bedelidir. Elektrik tüketim bedeli, kullanılmış olan elektriğin kWh için birim fiyatı ile çarpılması sonucunda elde edilen fiyattır.

Elektrik Dağıtım Bedeli

            Üretilen, elde edilen ve depolanan elektriğin evlerinize, iş yerlerinize ve elektrik kullandığınız herhangi bir mülke ulaşabilmesi için belirli alt yapılara ve ulaştırma hatlarına ihtiyaç vardır. Bu ulaştırma ve alt yapı sağlayıcı şirketlere ödenmekte olan ücretlerin vergilendirmesi de belirli ölçülerde sizlerin elektrik faturasına yansır. Elektrik dağıtım bedeli, kWh cinsi üzerinden tüketmiş olduğunuz elektrik ile birlikte EPDK tarafından ulusal tarifelerle belirlenmiş ve sabitlenmiş elektrik dağıtım bedeli birim fiyatının çarpılması sonucunda hesaplanır ve faturanıza eklenir.

TRT Payı

            Yönetmelikler gereğince, tüm bedellerin toplam miktarının belirli ölçüdeki bir oranı Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu’na aktarılmaktadır. Dünyada bulunan birçok ülkede devlet televizyonları için belirlenmiş olan vergi elektrik faturaları sayesinde ödenmektedir. Bizim ülkemizde de aynı yöntem uygulanarak TRT payı ödenmektedir ve belirli oran karşılığında elektrik faturanıza yansıtılmaktadır.

Elektrik Tüketim Vergisi (Belediye Tüketim Vergisi)

            2464 sayılı Belediye Gelirler Kanununun 34. Maddesine göre, ikamet ettiğiniz konutun bağlı olduğu belediyeye elektrik tüketim vergisi diğer bir adıyla belediye tüketim vergisi ödemeniz gerekmektedir. Elektrik faturalarınıza yansımakta olan bu tutar siz ödemenizi yaptıktan sonra elektrik tedarikçileri tarafından belediyenize ödenmektedir. Belediye tüketim vergisi, tüketilmiş olan elektriğin %5’ine tekabül etmektedir.

KDV

            Yukarıda bahsetmiş olduğumuz bütün kalemler tek tek hesaplanarak toplandıktan sonra ortaya çıkan fiyatın %18’i de KDV (Katma Değer Vergisi) olarak elektrik faturanıza eklenmektedir.

Hangi elektrikli cihaz kaç kWh harcar?

            Evimizde kullanmış olduğumuz elektrikli cihazların her birinin ayrı ayrı watt tüketim güçleri vardır. Buna göre hepsi elektrik faturanızı ayrı ayrı etkilemektedir. Evimizde en çok kullandığımız elektrikli aletlerin güç tüketimlerinden bahsedecek olursak;

  • Buzdolabı 44 watt güç kullanmaktadır ve 1 saatlik enerji tüketimi kwh cinsinden 0,04 kwh’dir.
  • Bulaşık Makinesi 510 watt güç tüketmektedir ve saatlik enerji tüketimi 0,51 kwh olarak hesaplanır.
  • Çamaşır Makinesi 303 watt gücünde elektrik kullanır ve saatlik enerji tüketimi 0,30 kwh gücüne denk gelmektedir.
  • LCD TV 98 watt enerji tüketir ve saatlik enerji tüketimi 0,10 kwh’dir.
  • Ütü 2600 watt gücünde elektrik tüketir, 2,60 kwh saatlik enerji tüketimi hesaplanır.
  • Elektrikli Süpürge 2000 watt gücüne sahiptir ve saatlik enerji tüketimi 2,00 kwh’dir.
  • Fırın 2500 watt gücüne sahiptir ve saatlik enerji tüketimi 2,50 kwh’dir.
  • Klima 2200 watt gücüne sahiptir ve saatlik enerji tüketimi 2,20 kwh’dir.
  • Mikrodalga Fırın 800 watt gücüne sahiptir ve saatlik enerji tüketimi 0,80 kwh’dir.
  • Dizüstü Bilgisayar 90 watt gücüne sahiptir ve saatlik enerji tüketimi 0,09 kwh’dir.
  • Telefon Şarjı 4 watt gücüne sahiptir ve saatlik enerji tüketimi 0,004 kwh’dir.
  • Kettle 2200 watt gücüne sahiptir ve saatlik enerji tüketimi 2,20 kwh’dir.
  • Tost Makinesi 2000 watt gücüne sahiptir ve saatlik enerji tüketimi 2,00 kwh’dir.
  • Elektrikli Isıtıcı 3000 watt gücüne sahiptir ve saatlik enerji tüketimi 3,00 kwh’dir.

Bize Ulaşın

Tureco Elektrik Bakım ve Otomasyon Tic. Ltd. Şti.
Adres: Orhanlı, Derviş Sk No:24/1, Tuzla/İstanbul
Tel: 0850 840 90 14  -  Fax: 0216 504 2965
Whatsapp Çözüm Hattı: +90 530 128 1434