TURECO Ekibi Yazıyor, Çiziyor

Blog

Güneş Paneli İnvertörü Nedir? Ne İşe Yarar?

Güneş Paneli İnvertörü (Inverter) Nedir? Ne İşe Yarar?

 

Güneş paneli invertörü nedir? ne işe yarar? nasıl çalışır? tüm bu sorulara yanıt bulmak adına kaydırmaya devam edin.

Güneş Paneli İnvertörü Nedir?

Güneş enerjisini, ısıya ya da elektriğe çevirebiliriz. Güneş panelleri, içeriklerinde bulunan fotovoltaik piller sayesinde, güneşten gelen ışınların emilmesini ve enerjiye çevirilmesini sağlarlar. Evlerimizde kullandığımız elektriğin büyük bir kısmını güneş panellerinden elde edebiliriz. Güneş panelleri, çevre kirliliğini engellemekte ve oldukça verimli enerji üretmekte. Güneş panelleri farklı çeşitlerde bulunabilir. Bu çeşitlerin hepsi aynı derecede verim vermeyebilir. Ancak güneş panelleri zemine uygun yapıldığında oldukça verimlidir. Bu panellerin içerisinde regülatörler, aküler ve invertörler bulunur. İnvertörler, güneş fotonlarından elde edilen elektriğin kullanılabilir hale gelmesini sağlar. Güneş panelleri, fotovoltaik pillere gelen ışınlardan doğru akım elde ederler. Gelen  ışınlar panellere vurduğunda bir voltaj oluşur ve bu voltaj doğru akım biçiminde ortaya çıkar. Ancak doğru akımı şebekeye iletip evlerimizde kullanmamız mümkün değildir. Bu yüzden güneş panellerinin içerisinde invertörlerin bulunması gerekmektedir.

 Alternatif akım ülkemizde 220 Volt’tur. Panellerde bulunan DC voltaj, invertörlerin yardımıyla gereken AC dönüştürülür.

Güneş Enerjisi İnvertörü Nasıl Çalışır?

İnvertörler güneş ışınlarından elde edilen doğru akımın alternatif akıma dönüştürülmesini dolayısıyla elektriğin evlerimize ulaşabilmesini sağlar. İnvertörlerin 3 çeşidi vardır. Off grid invertörler; stand-alone invertörler olarak da bilinir. Şebekeye bağlı değillerdir. Evlerimizde kullandığımız depolanmış ve akü sayesinde düzenli bir şekilde işleyen elektriği elde etmemiz için vardır; sadece voltajı değil, aynı zamanda akımı da düzenler.

On grid invertörler; grid-tie invertör olarak da bilinir. Şebekeye bağlı bir sistemdir. Kullanılacak olan elektrik sadece fotovoltaik pillerden gelir ve daha sonra kullanılabilmesi için depolanır.

Solar invertörler, kullandığımız enerji yeterli olduğunda, akülere daha çok güç vermek için fotovoltaik hücrelerin enerjisini kullanır. Güneş olmadığında ise invertör aküdeki enerjiyi veya şebekeden gelen enerjiyi kullanır.

 

Güneş Paneli İnvertörü Ne İşe Yarar?

Güneş panelleri içerisinde bulunan pek çok sistem vardır. Aynı zamanda panellerin dışında, panellerle birlikte işlem gören cihazlar panellerin verimini arttırmaktadır. Regülatörler, aküler, invertörler gibi pek çok eleman bulunmaktadır.

Regülatörler, güneş panellerinden elde edilen gerilimi dengeler ve böylece en önemli elemanlardan biri olan akünün aşırı şarj edilmesini engeller. Güneş panellerinden elde edilen DC voltaj, evlerimizde kullanabilmemiz için yeterli değil. Bu yüzden güneş panelleri doğru akımı 220 V’luk alternatif akıma dönüştürür. Direkt olarak bu voltajın akülere ulaşması, akülerin zarar görmesine sebep olur. Bunun için regülatörlerin güneş paneli sisteminde olması zorunludur.

İnvertörler, güneş panellerinden elde edilen doğru akım voltajının alternatif akıma dönüşmesini dağlar ve bu şekilde elektriği evlerimize iletir. Böylece herhangi bir kaçağa müsade etmez ve panellerin maksimum verime ulaşmasını sağlar. İnvertörler 0.5Hz-2000Hz hız ayarlaması yaparlar. 12V, 24V, 48V arasındaki doğru akımı 220V’luk alternatif akıma da çevirebilirler. Sadece alternatif akım üretmek için kullanılmazlar. Elektrik akımı, elektronların hareketiyle oluşur ve belirli kesintilere yol açabilir. Oluşan voltajın belirli bir frekansta tutulması gerekir. Bu yapılmadığında çeşitli kaçaklar ya da kesintiler meydana gelebilir. Elektriği belirli bir frekansta elde edebilmek için düzeltici elemanlara ihtiyaç duyarız.

İnvertörler, güneş panellerinden elde edilen akımı düzeltmektedir ve sabit tutmaktadır. Hasarları engellemesinden dolayı elektrikten faydalanan cihazların ömrünün uzamasını da sağlar.  İnvertörlerin bu kadar işlemi bir arada yapmasının yanında yukarıda belirttiğimiz çeşitleri sayesinde depolama özellikleri de bulunuyor. Off grid şebekeden bağımsız çalışması sayesinde, şebeke hattı bulunmayan bölgelerde masraf yapılması yerine enerjinin depolanmasını ve dönüştürülmesini sağlıyor. On grid ise gerekli durumlarda akü yerine kullanılabiliyor. İnvertörler sayesinde hem elektriği düzenlemiş oluyoruz hem de ihtiyacımız olan enerjiyi elde edip depolayabiliyoruz.

Güneş panelleri kendi başlarına oldukça verimli enerji kaynaklarıdır. Güneş panelleri sayesinde çok daha az karbon salınımı yaparak enerji üretebiliyoruz. Son yıllarda güneş paneli kullanımı oldukça yaygınlaştı. Ülkemizde gün geçtikçe daha büyük santraller inşa ediliyor ve bu sayede pek çok konutun ısı ve elektrik ihtiyacı gideriliyor. Hepimiz evlerimizde su sistemleri veya elektrik sistemleriyle sorunlar yaşıyoruz. Ancak güneş panelleri ve beraberinde getirdiği teknolojiler sayesinde bu sorunlardan kurtuluyoruz. Böylece hem kirliliği engelliyoruz hem de yaşantımız daha pratik oluyor.

Bize Ulaşın

Tureco Elektrik Bakım ve Otomasyon Tic. Ltd. Şti.
Adres: Orhanlı, Derviş Sk No:24/1, Tuzla/İstanbul
Tel: 0850 840 90 14  -  Fax: 0216 504 2965
Whatsapp Çözüm Hattı: +90 530 128 1434