TURECO Ekibi Yazıyor, Çiziyor

Blog

Güneş enerjisinden elektrik üretimi

Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi Nasıl Yapılır?

Güneş enerjisi, enerji kaynakları arasında özellikle de son zamanlarda yükselişe geçmiştir. Bunun sebebi, hem karbon salınımını azaltması hem de yenilenebilir bir enerji kaynağı olması. Aynı zamanda bu panellerin içerisinde bulunan depolama sistemi sayesinde, güneş ışınlarından yararlanılamayan zamanlarda da enerji depolanır. Direkt olarak enerji depolanır diyemeyiz. Fotonlardan elde edilen ısı ya da elektrik, panel içerisinde bulunan sistemler sayesinde dönüştürülür ve kullanıma hazır hale getirilir. Kullanılmayan elektrik ya da ısı enerjisini depolayarak, güneş ışınlarından faydalanılamayan zamanlarda da enerji elde etmemizi sağlar.

Güneş panellerinden elektrik üretme, hem verimlidir hem de tasarrufludur. Paneller binalara ya da sahalara göre kurulabilir. Bina çapında kurulan panellerden elde edilecek enerji kısıtlı alanda kalsa da, saha kurularak elde edilen enerji, büyük bir alanın ihtiyacını karşılayabilir. Güneş enerjisinden ısı da elde edilebilir, elektrik de. 

Güneş Panelleri Nasıl Elektrik Üretir?

Güneş enerjisinden elektrik üretimi yapılırken, fotovoltaik pillerden yardım alınır. Fotovoltaik piller, üzerlerine gelen enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürmektedir. Fotovoltaik piller, yarı iletken maddelerden yapılır. Bulunacağı zemine göre paralel ya da seri bağlanabilirler. Kalınlıkları 0.2-0.4 mm arasında değişebilmekte. Panelin üzerine güneş ışığı geldiği zaman uçlarda bir gerilim oluşur ve elektrik elde edilir. Öncelikle güneş ışığı panele çarptığında, fotovoltaik piller bu ışığı emer. Piller fotonu alır ve ışık elektriğe dönüştürülür. Buradan elde edilen elektrik doğru akımla çalışır. DC gerilim, evlerimizde kullanabilmemiz için güç vermez. Bu elektriği AC gerilime çevirmemiz gerekir ve bunun için eviricilere ihtiyacımız var. Sonrasında silikon aracalığıyla elektronların hareketi başlar. Elektronlar hareket ettiğinde, elektronların akışına ters yönlü oluşan akımı elde ederiz. Elektronların düğümler tarafından yakalanılması ile akım akışı başlamış olur. Panellerinizde bulunan solar kablolar, DC gerilimli elektriği inventere iletir ve bu sayede şebekelere dağıtılabilecek, evlerde kullanılabilecek AC elde edilir.

Farklı panel çeşitleri de mevcut. Kristaline paneller, endüstride bayağı yaygın. İki çeşit kristaline panel var, mono kristalin ve polikristal. Mono kristalin paneller; diğer panellere göre daha küçük alan kaplasa da aynı vermliliğe sahiptir. Mono kristalin, adından da anlaşılabileceği üzere homojen yapıdadır. Doğada bulunan kristaline malzemelere baktığımızda, çoğu kristaline polikristalin olarak rastlarız. Kristaline maddelerin özellikleri, panellerin oluşturulması gibi durumlar panel üretiminin uzun sürmesine sebep olur. Ancak kristaline paneller oldukça verimlidir ve uzun süre kullanılabilir. Mono kristalin ile polikristalin panelleri kıyasladığımızda, mono kristalin paneller daha verimlidir.

Endüstride polikristalin paneller daha çok kullanılıyor. Bunun sebebi, polikristalin maddelerin daha yaygın olması ve kolay bulunabilmesi. Mono kristaline maddeler, diğer maddelere nazaran daha seyrek karşımıza çıkar. Örneğin elmas, kristaline maddeler arasında ideale en yakın maddedir diyebiliriz. Güneş panelleri, ince film olarak da karşımıza çıkıyor. Ancak bu paneller, pek tercih edilmiyor. Çok kristalli olan ince film, verimlilik bakımından pek iyi değil. Esnek paneller de, güneş enerjisinden faydalanmayı sağlar. Esnek panellerin ince film ve kristal gibi seçenekleri de var. Esnek panellerin kullanılma sebebi, çatı şeklini veya yapısını bozmak istemediğiniz durumlarda pratik olması. Taşınabilir ve istenildiği gibi yerleştirilebilir. Kırılma tehlikesi olmadığı için de oldukça rahattır.

Güneş enerjisi panelleri kurulurken pek çok elektronik ve iletken malzemeye ihtiyaç duyulur. Bu malzemelerin doğru montelenmesi gerekir ve bu süreci alanında deneyimli bir elektrik mühendisinin yapması gerekmektedir. Güneş panellerinin, monteleme işlemlerinden sonra dağıtılacak şebekeye veya dönüştürülecek enerjiye göre ayarlanması gerekir. Güneş paneli kurulurken, regülatörler, inverterler, aküler kullanmanız gerekiyor. Bu sayede panele gelen fotonların, panel içerisinde işlenmesini ve depolanmasını sağlıyorsunuz. Binalarınızdaki su sistemleri veya ısıtma seçenekleri için termal sistemlerden yararlanabiliyorsunuz. Ayrıca elektrik üreterek şebeke yardımıyla pek çok ev için elektrik ihtiyacını karşılıyorsunuz.

Güneş enerjisiyle çalışan sistemlerde her zaman güneş bulmak mümkün olmadığı için, panellerin içerisinde bulunan depolama sistemi yardımıyla ihtiyacınız olan enerjiyi karşılanabiliyorsunuz. Güneş panelleri oldukça verimli enerji üretirler. Enerji elde edilirken karbon salınımını minimum dereceye indirdiği için çevre kirliliğini de büyük oranda azaltır. Evlerimizde bulunan elektrik, ısı gibi hayatımızda kullandığımız pek çok enerji, diğer yöntemlerle elde edildiğinde hem doğal kaynakların tükenmesine sebep olur hem de çevre kirliliğine. Aynı zamanda ay sonunda karşılaşacağımız faturalarımızın kabarık gelmesine de sebep olur. Güneş panelleri, ışın aldığı sürece enerji üreteceği ve bu enerjiyi dönüştürerek depolayacağı için oldukça verimli  ve tasarruflu bir seçenektir.

Bize Ulaşın

Tureco Elektrik Bakım ve Otomasyon Tic. Ltd. Şti.
Adres: Orhanlı, Derviş Sk No:24/1, Tuzla/İstanbul
Tel: 0850 840 90 14  -  Fax: 0216 504 2965
Whatsapp Çözüm Hattı: +90 530 128 1434