TURECO Ekibi Yazıyor, Çiziyor

Blog

Güneş Enerjisi Santrali Nedir? Nasıl Kurulur?

Güneş Enerjisi Santrali Nedir? Nasıl Kurulur?

 

Güneşten enerji elde etmek amacıyla kurulan güneş enerji santrali nedir, nasıl kurulur gibi birçok soruya yanıt bulmak adına kaydırmaya devam edin.

Güneş Enerjisi Santrali Nedir?

Güneş enerji santralleri, güneşten gelen ışınların içerisindeki enerjiyi değerlendirmek amacıyla kuruluyor. Bu enerji, en temiz enerji olarak görülüyor. Güneş enerjisi, karbon salınımını engellemesinin yanında elde edilmesi de kolay bir enerji. Panel kurulumları ve gerekli voltaj ayarlamaları yapıldıktan sonra, panellerin depolama özelliği sayesinde enerji kullanılmaya devam edebiliyor. Güneş enerjisi santrallerinde, güneş panellerinde, büyük enerji pilleri bulunuyor. Güneşten gelen enerji, güneş pilleri ve akülere depo ediliyor. Güneş enerjisi hem temiz hem de sınırsız bir kaynak. Yenilenebilir bir enerji kaynağı olması sayesinde çevre kirliliğini önlemede büyük bir rolü var. 

Enerji kaynaklarının büyük bir kısmı, enerji elde edilirken kirliliğe yol açsa da, güneş enerjisi en temiz kaynaklardan biri. Güneş enerjisinden elektrik elde etmek için fotovoltaik piller ve termal sistemlerden yararlanılır. Pillerin içeriğinde galyum arsenit ve kristal silisyum vardır. Bu piller sayesinde güneş enerjisi direkt elektriğe dönüşür. Termal sistemler ise, sıvıları ya da kapalı alanları ısıtmak için kullanılır. Bu şekilde su sistemleri veya bina yapımı gibi durumlarda güneş enerjisinden faydalanılır. Güneş enerjisi bina ya da büyük sistemler için kurulabilir. Binalarda kullanılma amacı ısınma iken, büyük santrallerde elektrik üretmektir. Güneş enerjisi panellerinde bulunan jeneratörler sayesinde direkt olarak AC gerilim almak mümkündür. Alınan gerilim, şebekeye verilir. Bu tesislerde elde edilen elektrik birkaç megawatt büyüklüğündedir. 

Güneş enerji santrali kurulurken, kurulacak arazi ve ihtiyacın karşılanacağı alanlar, alanların büyüklükleri önem taşıyor. Saha üzerinde kurulacak olan güneş panelleri, şebekelere dağıtacakları elektrik ile binlerce evin elektrik ihtiyacını karşılayabilir. Bina çapında kurulacak paneller, küçük bir alan için yeterli olsa da büyük oranda karbon salınımını engeller. Bu sayede elektrik ihtiyacını en temiz şekilde karşılamamızı sağlar.

 

Güneş Enerji Santrali Nasıl Kurulur?

Güneş enerji santrali kurmak, hem daha kolay hem de daha temiz enerji elde edilmesini sağlar. Kurum aşaması maliyetli olsa da, kullanımı oldukça pratiktir. Evinizdeki ısıtma sistemleri için binalarınızın damına ya da çatısına kurmanız mümkün. Aynı zamanda saha güneş enerji santrali kurarak pek çok binanın elektrik ihtiyacını karşılamış olursunuz. 

Güneş enerji santrali kurma aşamaları onay alma ve finansal işlemlerle başlıyor. GES kurmak istiyorsanız, öncelikle dağıtım yapacağınız şebeke hatları ve arazi için gerekli kurumlardan onay almalısınız. Alacağınız onaylar bakımından 2 yıla yakın bir süre bekleme süreciniz olacaktır. Kağıt üzerindeki işlemleri tamamladığınızda alanında uzman bir elektrik mühendisiyle çalışmalısınız. 

Güneş enerji santrali, kuracağınız zemine göre farklılık gösterebiliyor. Bu zeminlerden kastımız; saha, kiremit çatı, düz damlar, sandviç panel üzerleri gibi farklılıklar gösterebiliyor. Kiremit çatılarda panelleri monteleyeceğiniz yerin en çok güneş gören tarafta olması yeterli oluyor. Düz damlarda ise üçgen ayaklar kullanıp güneşin en verimli şekilde panellere ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Kiremit çatılarda, beton zemin ya da merter üzerine montelerken kullanacağınız aparatlar farklılık gösterebilir. Sonrasında inventer montaj noktası seçiyorsunuz. Daha verimli sonuç alma bakımından, inventeri panellere en yakın biçimde monte etmelisiniz. Aynı zamanda inventerleri gazlı ısıtıcı veya tüp gaz olan yerlere monte etmemelisiniz. Sonrasında topraklamaları yapmanız gerekiyor. Bu topraklamayı yaparken, binanın dağıtım tablosuna eş potansiyel sağlanması gerekiyor. 

 

Panelleriniz için kullanacağınız DC/AC kutular su geçirmez olmalıdır. Kablolar da DC/AC kutularının alt tarafından girmeli. Saha üzerinde panel kurmak istediğinizde, sahanın çevresini tel örgü ile kaplamalısınız. Eğer teller üzerinde enerji nakil hattı varsa, tel örgülerin topraklanmasını sağlar. Yer altında bulunan kabloların çelik zırhlı olması gerekiyor. Sonrasında izleyeceğiniz yol ise yine AC/DC kutu kurulumları olacaktır.

 

Türkiye’nin En Büyük Güneş Enerji Santrali Neresi?

Türkiye’nin en büyük güneş enerji santrali Konya’da bulunuyor. Karapınar Güneş Enerjisi Santrali 114 dönümlük arazi üzerinde kuruldu ve 8 MW gücünde çalışıyor. Bu santral yılda 6936 ton karbon salınımı engelleyerek daha temiz enerji üretilmesini sağlıyor. Yıldaki enerji üretimine bakarsak, 13.600.000 kWh büyüklüğünde enerji üretecek. Santral, maksimum verimle işlemesi 30 yıl kadar sürecek biçimde tasarlandı. Bu santralde 30.800 tane güneş paneli, 160 tane 50 kW gücünde inventör, 8 tane 1250 kVa gücünde trafo kullanıldı.

Dünyanın En Büyük Güneş Enerji Santrali Neresi?

Dünyanın en büyük güneş enerji santrali, Birleşik Arap Emirliği’nde kuruldu. Noor Abu Dhabi Santrali, 25 bin dönümlük bir alan kaplıyor. Bu santralde 1.117 MW’lık elektrik gücü bulunuyor. Karbondioksit emisyon oranı 1 milyon ton ve 90.000 adet evin elektrik ihtiyacını karşılıyor.

 

Bize Ulaşın

Tureco Elektrik Bakım ve Otomasyon Tic. Ltd. Şti.
Adres: Orhanlı, Derviş Sk No:24/1, Tuzla/İstanbul
Tel: 0850 840 90 14  -  Fax: 0216 504 2965
Whatsapp Çözüm Hattı: +90 530 128 1434